2023-10-26 16:18:04

Posjet učenika osmog razreda zapadnoj Slavoniji

U sklopu terenske nastave povijesti, učenici osmog razreda naše škole dana 25. listopada 2023. posjetili su Pakrac, Lipik i Okučane.

Cilj terenske nastave je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaju borbi koje su se odvijale u zapadnoj Slavoniji u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

U sklopu terenske nastave prvo smo posjetili mjesto gdje je po mnogima 1. ožujka 1991. započeo Domovinski rat - policijsku postaju u Pakracu.

Zatim smo bili u selu Kusonje iz kojeg je napadan Pakrac i koje je bilo jedno od mjesta stradanja hrvatskih branitelja. Po povratku u Pakrac poslušali smo predavanje o Domovinskom ratu u zapadnoj Slavoniji, a posjetili smo i Muzej vojne i ratne povijesti.

Potom smo posjetili Muzej grada Pakraca i čuli priču o kovnici novca koja je postojala u Pakracu u 13. stoljeću, a neki od nas su ga i sami iskovali.

Slijedio je odlazak u Lipik gdje smo posjetili Državnu ergelu Lipik, te gradski park, toplice i termalne izvore.

Naposlijetku smo stali u selu Okučani gdje smo imali kraće video-predavanje i gdje smo posjetili spomenik nazvan Kristalne kocke vedrine, memorijalni spomenik posvećen 51 branitelju poginulom u akciji Bljesak.

Umorni, ali i puni novih saznanja navečer smo se vratili kućama.

 

Tekst i fotografije: Igor Barišić


Osnovna škola Budrovci