2021-10-11 15:05:31

Svjetski tjedan svemira 4.-10.listopada

Od 4.-10. listopada u Oš Budrovci se obilježavao Svjetski tjedan svemira. Glavna tema ovogodišnjeg obilježavanja su žene u svemiru.

Prijavili smo aktivnosti koje smo osmislili na stranici World Space Week.

U srijedu, 6.listopada, učenici 6. i 7. razreda su s učiteljicom geografije Ivanom Vidović i učiteljicom prirode Majom Vukadin  izrađivali modele Sunčevog sustava, kao i modele koji objašnjavaju pomrčinu Mjeseca i Sunca.

 Ljubitelji astronomije 7. i 8. razreda su s učiteljicom fizike Marijom Kušić pripremili plakat o mjernim jedinicama u astronomiji, kao i prigodna predavanja koja su održana u holu školu za sve učenike, u ponedjeljak 11.10.

Učenica Elena Kristek nas je upoznala sa statusom žena u svemirskim putovanjima i s prvom ženom u svemiru Valentinom Tereshkovom. Petra Skorup nas je povela u putovanje Sunčevim sustavom superbrzim automobilom. Stići ćemo do Neptuna za tek nešto više od 2 484 godine.

Tena Kristek nam je pokazala kako astronauti vježbaju u svemirskoj postaji, kako si prave pizzu i kako peru kosu.

Viktor Kladarić nas je upoznao kako atronauti spavaju, peru zube, pa čak i kako obavljaju nuždu.

Učiteljica hrvatskog jezika Vesna Karalić- Kladarić je prisutnima pročitala prigodnu pjesmu Tina Ujevića Pobratimstvo lica u svemiru. Također je otvorila izložbu Kreativna galaksija, koju čine radovi učenika 8. razreda koji su nastali u sklopu lektire Mali princ

U svakom slučaju, našlo se ponešto zanimljivo za svakog pristunog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Budrovci