2021-09-30 22:17:00

Slatki Europski dan jezika

Europski dan jezika, na inicijativu Vijeća Europe i Europske komisije, obilježava se 26. rujna već 20 godina. Raznovrsnim aktivnostima već godinama uključena je i naša škola. Cilj je manifestacije poticanje učenika na učenje što više jezika i razvijanje međukulturalnog razumijevanja, prihvaćanja i tolerancije.

Ove smo godine imali slatki Europski dan jezika. Naime, učenici su pripremali deserte koji su karakteristični za englesko i njemačko govorno područje, ali i za kajkavsko, čakavsko i štokavsko narječje (šokački dijalekt).

Izradi deserata prethodilo je natjecanje u poznavanju okusa naslijepo. Zavezanih očiju učenici su pogađali što kušaju.

Zatim su u skupinama, uz mentorstvo učitelja Igora Barišića i učiteljica Anamarije Svaline i Vesne Karalić Kladarić i kuharice Lidije Jone, pristupili izradi deserata. Recepti su bili napisani na engleskom i njemačkom jeziku te hrvatskim narječjima. U svakome su receptu morali pronaći dva sastojka koja mu ne pripadaju, npr. mljeveno meso, cipela, prozor… Bilo je sedam skupina pa je ispečeno sedam deserata: brownies, banana kruh, štrudla, kuglof, supita, zlevanka, rožata.

Dok su se deserti pekli, učenici su bili u lovu na blago po školi.

Svi su deserti uspjeli, neki manje, neki više…😊 i sve su ih uslast pojeli.

Pobjednici u natjecanju kušanja naslijepo i lovu na blago nagrađeni su prigodnim nagradama.

 

Tekst: Vesna Karalić Kladarić

Fotografije: Igor Barišić


Osnovna škola Budrovci